poniedziałek, 24 stycznia 2011

Parzenie kawy

 
Parzona po turecku Wprawdzie wielu nadal jest przekonanych, że kawa po turecku, to kawa zalewana wrzątkiem w tradycyjny sposób, ale prawda o kawie po turecku jest zupełnie inna. Być może zdziwi także fakt, iż nie była wcale wymyślona przez Turków, ale przez Arabów. A na domiar tego obecna kawa po turecku znacznie różni się od parzonej trzykrotnie kawy po arabsku. Aby przygotować kawę po turecku, należy wsypać do tygielka świeżo zmielone ziarna kawy (wraz z cukrem), zalać je zimną wodą i podgrzewać, aż wywar zacznie się unosić (nie doprowadzać do wrzenia!). Czynność tę kilkakrotnie powtórzyć. W celu wzmocnienia aromatu, trzeba do kawy wsypać odrobinę kardamonu lub cynamonu. A kilka kropel zimnej wody wytrąci na dno pływające po wierzchu fusy.

Z ekspresu przelewowego
Ekspres przelewowy jest od wielu lat bardzo popularnym urządzeniem. Zapewne głównie ze względu na stosunkowo niską cenę i wysoką wydajność. Zaparzenie kawy przy jego pomocy polega na automatycznym podgrzewaniu wody do wysokiej temperatury, przelewaniu jej przez zmielone ziarna kawy, umieszczone w filtrze i utrzymywaniu stałej temperatury naparu zebranego w szklanym dzbanku. Należy jednak pamiętać, iż każdorazowo trzeba wymieniać filtr lub dokładnie go czyścić (jeśli jest to filtr wielokrotnego użytku).

Z ekspresu ciśnieniowego
Dzięki temu urządzeniu przygotujemy nie tylko znakomitą kawę espresso, ale także inne pozyskiwane na jej bazie kawy - delikatną cappuccino, caffe latte lub caffe machiato. Przygotowanie espresso polega na wsypaniu zmielonej kawy do sitka. Umieszczone w sitku ziarna należy nieco ugnieść przy pomocy tampera. Sitko z kawą umieszcza się w kolbie, a kolbę w tzw. grupie. Kiedy woda osiągnie temperaturę ok. 88-92OC, zaczyna przepływać przez kawę, która stanowi dla niej barierę, powodując tym samym opór i wytwarzając ciśnienie. Uzyskana w ten sposób kawa cechuje się obecnością delikatnej brązowej pianki i znakomitym aromatem.

Kawa mokka
Do przygotowania kawy mokka potrzebujemy specjalnego ekspresu (zwanego także kafetierką), który stawia się na kuchence. W dolną część naczynia wlewa się zimną wodę, która w trakcie podgrzewania zaparza umieszczoną w sitku kawę i powoduje gromadzenie się naparu w górnej części ekspresu. Przygotowanie jednej porcji kawy nie trwa dłużej niż 5 minut, a rezultat jest wyjątkowy. Różnica w smaku i aromacie między kawą zaparzoną w ten sposób, a kawą tradycyjnie zalewaną w szklance jest ogromna i za całą pewnością nie do podważenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz